De ce se taie „urechiușile” măștilor medicinale înainte de a fi aruncate?

Măștile medicinale, pe cît sînt de utile (pentru oameni) tot atît sînt de dăunătoare (pentru mediu).

E imposibil să știm exact câte măști s-au aruncat deja – sau urmează să se arunce – dar e clar că putem vorbi deja de miliarde.

Chiar dacă sînt aruncate în urna de gunoi, pot fi găsite de păsări sau animale. Iar pericolul vine nu atît de la masca în sine cît de la lasticurile ei, care se pot agăța de lăbuțe sau gîturile fraților noștri mai mici 🙁

O pasăre cu greutate pe lăbuțe nu poate zbura ceea ce duce la urmări grave.

Cantități uriașe de măști și mănuși ajung în mediu, Opération Mer Propre, un ONG francez care se ocupă, printre altele, cu operațiuni de curățenie pe Coasta de Azur, a descoperit pe fundul mării cantități industriale de măști, mănuși și sticluțe de plastic pentru dezinfectant de mâini, iar la sfârșitul lunii trecute a tras un semnal de alarmă cu privire la acumularea de astfel de deșeuri: dacă lucrurile nu se schimbă, în curând vom avea mai multe măști decât meduze aruncate în Marea Mediterană. 

Vă îndemnăm cu drag să vă gîndiți bine înainte de a arunca o mască, să îi tăiați „urechiușile” și să o puneți aparte in săculeț menajer. Cine știe cîte vieți salvați în acel moment!