Dovleacul plăcintar: beneficii și rețete!

Daca tot sîntem în plin sezon al dovleacului, am decis să îți amintesc cît este de benefic organismului nostru.

Intareste sistemul imunitar – dovleacul conține o cantitate ridicată de vitamina C si betacaroten, ambele fiind benefice pentru întarirea sistemului imunitar. Odata ajuns in organism, betacarotenul este transformat in vitamina A, care declanseaza productia de leucocite, celulelele albe din sange care lupta cu infecțiile.

Ajută la imbunătățirea vederii – betacarotenul ajută la menținerea unei bune vederi pe masura ce imbătranim si reduce riscul de aparitie a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. Totodata, vitaminele C si E ajuta la prevenirea radicalilor liberi care pot afecta celulele ochiului.

Menține sănătatea aparatului urinar – semințele de dovleac ajuta la ameliorarea simptomelor asociate prostatei si imbunatatesc functiile aparatului urinar.

Stimuleaza pierderea in greutate – dovleacul are un conținut scazut de calorii (sub 50 de calorii pentru 300 de grame) si este o sursa bogata de fibre, care sporesc senzatia de satietate, fiind de mare ajutor in curele de slabire.

Acestea sînt doar cîteva din beneficiul dovleacului. Dacă te gîndești cum să îl consumi, păi al vrea să știi că dovleacul este un aliment versatil care poate fi folosit pentru prepararea diferitelor retete de mancaruri si care poate fi consumat ca atare, copt, fiert sau ca bautura proaspata. In afara de pulpa, poti fi consumate si semintele de dovleac, care pot fi procesate pentru a obtine ulei.

Rețetele care trebuiesc încercate sînt multe, vezi mai jos cîteva idei:

1.RENUMITA SUPĂ DE DOVLEAC

Ingrediente:

  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 1 kg dovleac placintar
  • 3,5 litri apa
  • 2 cepe
  • 2 catei de usturoi
  • 2 morcovi
  • 200 g telina
  • sare, piper

Mod de preparare:

  • Toaca marunt ceapa, morcovii, telina si apoi taie usturoiul felii.
  • Curata coaja dovleacului si apoi taie-l in bucatele, indepartand semintele.
  • Pune toate legumele intr-o oala, adauga apa, sarea, piperul si uleiul de masline si lasa sa fiarba pana se inmoaie legumele.
  • Dupa ce legumele s-au inmuiat, foloseste blenderul ca sa faci crema.
  • Amesteca separat trei linguri de smantana cu putina supa crema din oala, toarna amestecul inapoi in oala si mai lasa la fiert, la foc mic, inca zece minute.
  • Poti sa servesti supa de dovleac alaturi de bacon, cateva frunze de busuioc si crutoane.

Risotto cu dovleac si gorgonzola

Ingrediente:

  • 60 g unt
  • o ceapa mica tocata foarte fin
  • 200 g dovleac, taiat cuburi mici
  • 300 g orez
  • 1,5 litri supa de pui
  • 70 g gorgonzola
  • 70 g parmezan
  • 70 g prosciutto
  • sare si piper

Mod de preparare:

  • Topeste jumatate din cantitatea de unt intr-o cratita incapatoare, adauga ceapa si las-o sa se caleasca pana cand devine sticloasa.
  • Adauga dovleacul si orezul si caleste-le impreuna pana cand orezul devine sticlos.
  • Adauga treptat supa de pui, pe masura ce orezul fierbe si supa scade. Lasa la fiert timp de 17-18 minute si ai grija sa amesteci orezul ca sa nu se lipeasca de cratita.
  • Cand orezul e fiert, dar ramane al dente, adica boabele sunt putin tari la mijloc, trage cratita de pe foc si adauga restul cantitatii de unt, parmezanul si gorgonzola si amesteca pana cand se topesc.
  • Cand e gata, lasa risotto sa se odihneasca un minut si apoi asaza-l in farfurie.
  • Garniseste cu felii de prosciutto si frunze de rucola sau spanac.

Piure de dovleac copt

Ingrediente:

  • un dovleac placintar, aproximativ 1,5 kg
  • sare

Mod de preparare:

  • Taie dovleacul in jumatate si curata semintele.
  • Asaza cele doua jumatati pe o tava tapetata cu hartie de copt si lasa-le la cuptor timp de 60-70 de minute, la o temperatura de 200 grade Celsius.
  • Dupa ce s-a racit putin dovleacul, curata coaja si taie-l in bucati mici. Pune apoi bucatile de dovleac in robotul de bucatarie, adauga un praf de sare si amesteca pana cand devine cremos. Poti folosi si zdrobitorul de cartofi.

(Sursa mega-image)